In constructia de saune, BARELLY foloseste principiile saunei traditionale finlandeze.

Pentru o buna si indelungata functionare, sauna trebuie sa aiba o ventilatie naturala a aerului, atat la interior – deoarece incalzindu-se, soba aspira aerul din exterior prin orificiile de sub ea, acesta iesind, apoi, din cabina prin orificiile de pe peretele din spate – cat si la exteriorul ei.

Instalarea corecta a unei saune si izolarea ei

Pentru o functionare corespunzatoare, volumul saunei nu trebuie sa depaseasca jumatate din volumul incaperii in care aceasta este instalata. Cum majoritatea proiectantilor nu cunosc acest detaliu, de obicei, incaperiile destinate saunei private sunt mici.

BARELLY rezolva aceasta problema printr-o ventilatie artificiala creata la exteriorul cabinei, acolo unde este necesar.

Este gresita, desi este tot mai des practicata, metoda de a izola peretii incaperii pentru sauna cu vata minerala, peste care se monteaza lambriu si cu asta e “gata sauna la cel mai bun pret”…

Fenomenul este simplu de inteles:

Sauna se incalzeste pana la 90 – 100 grade Celsius. Pe folia bariera de vapori ce este intre lambriul interior si vata minerala, se formeaza condens, datorita peretilor incaperii care sunt mult mai reci decat interiorul saunei.

Fiindca acest condens nu poate iesi din izolatie – intr-o parte este folia, iar in cealalta este peretele de zidarie –, in timp va aparea mucegaiul, afectand lemnul, iar mirosul neplacut va ramane pentru totdeauna in sauna. De asemenea, si peretii incaperii vor fi afectati de igrasie.

Sauna cu pereti sandvis

Chiar si in cazul saunelor cu pereti sandvis, care au lambriu de lemn pe ambele fete si au si spatiu pana la peretii incaperii, acest condens apare in interiorul peretilor saunei, dar poate migra in incaperea in care aceasta este montata, fiind preluat de lambriul exterior.

Pentru a scoate un pret mai mic, unii “specialisti” folosesc placaj in loc de lambriu pentru peretii exteriori, care nu se vad, ai saunei. Placajul nu preia, insa, condensul din interiorul peretelui precum o face lemnul. Asigurati-va, inainte de a va achizitiona o sauna sandvis, ca va avea lambriu la exterior pe toti peretii.

Peretii saunei au, pe langa rolul de a pastra caldura, si rolul de a prelua si ceda umiditatea in sauna. De aceea, nu suntem adeptii peretilor mari, de sticla, la saune, care luminate “dau bine”. Sticla nu preia si nu degaja umiditatea la fel cum o face lemnul, iar pierderile de caldura prin sticla sunt mai mari, crescand costurile cu incalzirea cabinei.

Avand in vedere toate aceste aspecte, ramanem fideli tipului de sauna care ne-a consacrat, sauna traditionala finlandeza.