Desigur, toate firmele oferă cele mai bune CASE DIN LEMN. Din păcate, însă, din cauza crizei şi a lipsei de informare, mulţi clienţi sunt “furaţi” doar de mirajul preţului cel mai mic.

Pentru că este exclus să faci calitate la cel mai mic preţ, vom încerca să vă convingem să vă informaţi, pentru că problemele ce pot apărea sunt grave şi, în general, nu se mai pot remedia după ce casa a fost deja construită. Sau, unele dintre ele pot fi rezolvate, dar la costuri ulterioare foarte mari.

Dezvăluindu-vă problemele de care e bine să vă feriţi, nu facem altceva decât să vă rămânem fideli dumneavoastră, iubitorilor de CASE DIN LEMN.

Facem referire la casele cu pereţi portanţi, formaţi din elemenţi din lemn masiv profilaţi longitudinal, cu dublu dinte-gol şi îmbinaţi la colţuri prin chertare.

Fundaţia unei CASE DIN LEMN

Fundaţia trebuie făcută la dimensiunile pereţilor exteriori ai casei, pentru ca apa de ploaie să se scurgă de pe pereţi în afara fundaţiei.

Niciodată o fundaţie nu va fi perfect plană şi asta veţi observa la prima ploaie, când pe suprafaţa ei se vor forma bălţi de apă. Dacă fundaţia are suprafaţa mai mare decât cea a casei, iar o hidroizolaţie ideală e imposibil de realizat, apa de ploaie va pătrunde, în timp, sub casă şi va afecta lemnul, dând un miros neplăcut.

Cereţi constructorului ca fundaţia să aibă neapărat diagonalele egale, în cazul în care casa are formă pătrată sau dreptunghiulară.

Cum alegem LEMNUL

Lemnul trebuie să fie de calitate, să aibă o densitate mare – în secţiune distanţa dintre inelele anuale trebuie să fie mică. Nodurile trebuie să fie mici, sănătoase, cu o densitate redusă pe suprafaţa lemnului. Să nu prezinte pete de albăstreală, noduri căzătoare, găuri de carii, insecte, pete de mucegai, pungi de răşină. Nodurile căzătoare trebuie înlocuite, deoarece la simpla apăsare vor cădea și vor lăsa găuri în perete. De asemenea, înlocuite trebuie să fie şi pungile de răşină.

Lemnul trebuie să fie uscat corespunzător, să aibă o umiditate de 12-16% în funcţie de locaţia unde se montează, la munte sau la şes.

Lemnul neuscat corespunzător este cauza apariţiei locurilor neetanşe, dar şi a exfolierii lacurilor de protecţie, a mucegăirii, a apariţiei crăpăturilor şi a torsionării grinzilor.

Îmbinarea corectă a pereţilor la CASE DIN LEMN

Elemenţii caselor din grizi profilate longitudinal se îmbină la colţuri prin chertare. Pentru o îmbinare eficientă şi etanşă la colţuri, elemenţii trebuie chertați (frezaţi) la capete NU doar sus şi jos, ci şi în laterale.

Asta înseamnă că fiecare capăt de element va mai trece o dată prin maşina de chertat, ceea ce va creşte costul de producţie, dar va oferi îmbinări solide, etanşe.

Elemenţii pereţilor nu pot fi prelungiţi prin simpla punere cap la cap. Nu e etanş, iar dacă se chituieşte îmbinarea, nu e estetic şi nici profesional.

Chiar dacă lemnul a fost uscat corespunzător, pereţii caselor din grinzi profilate se “aşează”, scăzând 1-1,5 % din înălţime după ce casa a fost montată, astfel că un perete de 2,50 metri va coborî, în final, cu 3-4 cm. Acest proces durează câteva luni, în funcţie de anotimpul montajului.

În cazul în care izolarea se face de la început, grinzile verticale pe care se va monta lambriul interior se vor fixa de pereţii exteriori astfel încât să permită “aşezarea casei”.

Dacă aceste grinzi se fixează de pereţi direct prin holzsuruburi, se va bloca “aşezarea” casei, elemenţii pereţilor se vor constrânge fiecare, dinţii se vor depărta de goluri, pereţii nu vor mai fi etanşi, iar vântul “va bate” printre ei.

Uşile şi ferestrele trebuie montate în aşa fel încât să nu blocheze “aşezarea” pereţilor.

Izolarea exterioară a pereţilor la CASE DIN LEMN?

Am văzut, din păcate, constructori care imediat după montarea casei, fără să-i lase timp acesteia să se “aşeze”, au lipit plăci de polistiren pe pereţii exteriori, după care au aplicat tencuiala decorativă finală, sau chiar dacă nu au făcut-o ei, nici nu au precizat clientului să nu facă acest lucru.

Dacă pereţii sunt executaţi corect, casa se va “aşeza” şi implicit şi plăcile de polistiren se vor tasa una de alta. Acest lucru va duce la umflarea tencuielii şi la crăparea acesteia. De aceea este bine ca izolarea exterioara a casei să fie făcută abia după ce ea s-a “aşezat” deja. Noi recomandam izolarea interioara. De ce sa faci o casa frumoasa din lemn si sa o ascunzi cu polistiren si tencuiala?

Verificarea etanşeităţii casei vă e la îndemână. După ce casa e ridicată şi acoperită iar constructorul spune că totul e gata şi că urmează izolarea, pe timpul zilei închideţi obloanele, ferestrele și uşile şi observaţi, din interior, dacă nu apar fante de lumină = locuri neetanşe = pierderi de căldură, pentru că acestea duc la o creştere a costurilor.

În realitate, mai ales în zonele de şes, casele din lemn, chiar dacă au acoperişul izolat, se încing vara. Cu cât izolaţia este mai groasă, cu atât inerţia termică este mai mare, iar în dimineţile de vară casele se încălzesc mai târziu în interior şi se răcoresc foarte greu seara. Asta datorită faptului că acoperişul înmagazinează multă căldură de la soare. Printr-un sistem inovator, BARELLY evită acumularea de căldură în acoperiş iar casele rămân cu adevărat răcoroase la interior.

Aşadar, sunt multe secrete ale CASELOR DIN LEMN corect construite, iar respectarea tehnologiei şi folosirea materialelor de calitate nu pot fi făcute la “cel mai mic preţ pe metru pătrat”. Practic, este imposibil.